Офіційний сайт Токмацької районної державної адміністраці Запорізької області

Розділи

Календар

« Листопад 2018 »
Пн   5 12 19 26
Вт   6 13 20 27
Ср   7 14 21 28
Чт 1 8 15 22 29
Пт 2 9 16 23 30
Сб 3 10 17 24  
Нд 4 11 18 25  

Новини

Обережно! Ботулізм!

З початку поточного року в Україні зареєстровано 64 випадки захворювання на ботулізм з 76 постраждалими, серед яких 37 випадків (46 постраждалих) - було пов’язано із вживанням рибної продукції.
Всього у поточному році зареєстровано 10 випадків ботулізму (16 постраждалих), які пов’язані із рибною продукцією, яку було придбано в магазинах та ринках.
Серед випадків, у розслідуванні яких брали участь фахівці Держпродспоживслужби, померло 7 хворих (6 випадків пов’язані із продукцією непромислового виробництва та у 1 випадку рибну продукцію було придбано у магазині.

Наразі, у Запорізькій області за 9 місяців поточного року було зареєстровано 8 випадків ботулізму з 11 постраждалими, 2 летальних. Найбільш ускладнює ситуацію відсутність протиботуліністичної сироватки в країні та летальністю випадків від отруєння рибою промислового виробництва.
Звертає на себе увагу той факт, що все частіше і частіше основною причиною захворювання на ботулізм є риба в'ялена та сушена, яка виготовляється на підприємствах рибопереробної промисловості та реалізується через торгівельну мережу або агропродовольчі ринки області.
Але ситуація з захворювання на ботулізм зостається досить напруженою. Останній випадок ботулізму стався в місті Токмак. Згідно інформації ВП «Токмацький міжрайонний відділ» ДУ «Запорізький ОЛЦ МОЗ України», що 19.10.2018р. о 8.10 надійшло екстрене повідомлення про харчове отруєння (ботулізм): 18.10.2018р. до реанімаційного відділення КП "Токмацька багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування" ТМР госпіталізований гр.В. (1988 р.н.) в тяжкому стані.
В ході розслідування встановлено, що 13.10.2018р. гр.В. разом з товаришами придбав в продовольчому магазині №1 не патраного в'яленого ляща, після вживання якого погіршився стан його здоров'я. Наразі хворий переведений до КУ "Запорізька обласна інфекційна лікарня" та знаходиться в тяжкому стані.
Враховуючи вище викладене та з метою своєчасного реагування на ситуацію, Токмацьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області 19.10.2018 р. здійснило позаплановий захід зі здійснення державного нагляду (контролю) на предмет додержання вимог законодавства в сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів суб'єкта господарювання. В результаті перевірки була виявлена відсутність товаротранспортних накладних, декларацій виробника на рибу, яка знаходиться в продажу. Частково в наявності накладні приймання товару. За результатами перевірки складено акт та протокол про адміністративне правопорушення , за результатами якого суб’єкта господарювання буде притягнуто за адміністративне правопорушення через суд.
Ботулізм- хвороба, яка виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму (Clostridium botulinum) і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Ці мікроби в природі поширені у ґрунті, в мулі водойм, куди потрапляють з кишечника риб, тварин, зустрічаються в грибах, фруктах і овочах.
Сам по собі збудник ботулізму не є патогенним, він небезпечний саме через токсини, які виробляють його вегетативні форми (спори). Основною умовою для утворення токсину є відсутність доступу кисню (в консервах, товщі м’ясних і рибних продуктів).
Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Ці продукти частіше викликають групові, "сімейні" спалахи захворювань.
Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: не якісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробці туші.
Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин до 2-3 діб і більше, аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання. Першими клінічними проявами є нудота, блювота, пронос. Токсини збудників ботулізму вражають нервову систему і тому з’являється неврологічна симптоматика на тлі шлунково-кишкових розладів, або слідом за ними, що знаменує прогресування процесу. Першою скаргою є порушення зору - поява туману (пелени) перед очима, розпливчастість контурів предметів, двоїння в очах. Порушення ковтання за рахунок парезу надгортанника і м’якого піднебіння приводить до того, що рідина потрапляє в трахею, а частково виливається через ніс. Змінюється голос хворого, з’являється захриплість, носовий відтінок мови (гугнявість).
Які заходи профілактики ботулізму?
Для профілактики всім особам, які вживали разом з хворими на ботулізм інфіковані продукти, необхідно звернутися до лікаря для лікування (частіше для профілактики захворювання вводяться лікувальні сироватки і встановлюється медичний нагляд за такими особами протягом 10-12 днів).
В домашніх умовах:
1. При консервуванні овочів, які містять природні кислоти (огірки, баклажани, зелений горошок та ін.), необхідно додавати лимонну або оцтову кислоту відповідно до рецептур;
2. Для консервування повинні використовуватися свіжі, без ознак псування овочі і фрукти;
3. Ретельно мити овочі і плоди;
4. Суворо дотримуватися рекомендовані вимоги обробок банок, кришок, режимів теплової обробки плодів в домашніх умовах;
5. Зберігати домашні консерви слід при низьких температурах з обов’язковою отбраковкой і знищенням «бомбажних» банок;
6. Суворо дотримуватися термінів та умов зберігання продукції, розфасованої в полімерну плівку під вакуумом;
7. Зміст герметично закупореній банки, виготовленої в домашніх умовах, перед вживанням ретельно прогрівати до 100° С протягом 30 хвилин;
8. Категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування сумнівного походження та в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
При симптомах захворювання, що не виключають ботулізм, необхідно терміново звертатися за медичною допомогою! Не займайтеся самолікуванням!
Ботулізм - це смертельно!
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

Токмацьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Запорізькій області



Четвер, 25 Жовтня 2018 13:21 | Переглядів: 24