Офіційний сайт Токмацької районної державної адміністраці Запорізької області

Розділи

Календар

« Березень 2019 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Новини

НАССР - система безпечності харчової продукції

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Цим Законом передбачено обов’язкове впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР на всіх підприємствах, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Це сприятиме виведенню вітчизняної харчової промисловості на цілком інший якісний рівень, відповідно до якого вже давно працюють економічно розвинені країни.
Система аналізу небезпек і критичних точок контролю (англ. HACCP Hazard Analysis Critical Control Point, HACCP) — є науково-обґрунтованою системою, що дозволяє створити на підприємстві умови для виробництва безпечної продукції шляхом визначення (ідентифікації) і контролю небезпечних чинників. HACCP — це потужна система, що використовується для забезпечення безпечності харчових продуктів протягом усього ланцюга виробництва і реалізації харчового продукту. Система HACCP - єдина система управління безпечністю харчової продукції, яка довела свою ефективність і прийнята міжнародними організаціями.
Тож, оператори ринку харчових продуктів (підприємства, установи, організації, фізичні особи-підприємці) повинні розробити та впровадити процедури для забезпечення простежуваності продукції, процедури відкликання та вилучення з обігу продуктів, які можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини.
З огляду на те, що впровадження систем управління потребує часу та матеріальних ресурсів, було встановлено перехідні періоди залежно від виду діяльності та розміру підприємства.
До 20 вересня 2017 року впровадження НАССР було обов’язковим для боєнь, молокозаводів та підприємств із переробки й виробництва м’яса - тобто продукції, у складі якої є необроблені компоненти тваринного походження.
20 вересня 2018 року завершився другий етап переходу на систему НАССР - для виробників готової продукції, яка не містить інгредієнтів тваринного походження, до яких, наприклад, належать кондитерські фабрики, компанії з переробки й виробництва зерна, фруктової та овочевої продукції.
Третій етап завершиться впровадженням НАССР на малих виробництвах 20 вересня 2019 року.
Функції контролю за дотриманням вимог Закону виконує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).
Невиконання визначеного Законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі 15 мінімальних заробітних плат (ст. 65 Закону № 2042).

 



Середа, 09 Січня 2019 13:54 | Переглядів: 47